3 Punca Skuter Korang Cepat Rosak

3 Punca Skuter Korang Cepat Rosak

Ramai yang menggunakan skuter terutamanya dikalangan wanita lebih suka menunggang skuter berbanding kaum lelaki, sebab senangkan start motor pulas jalan je

Terdapat beberapa punca yang menyebabkan skuter korang cepat rosak. Biasanya kalau bagi kaum lelaki ini takde masalah lah. Sebab mereka kalau asas penjagaan tu ada nak dibandingkan dengan sesetengah kaum wanita. Okay sesetengah ya saya sebut, saya tak kata semua ya.

Kebiasaan terdapat beberapa punca skuter korang cepat rosak jika tidak diselenggara iaitu,

1.Minyak hitam dan Minyak Gear

CASTROL 4T ACTIV SCOOTER / GEAR OIL -HOT ITEM- | Shopee Malaysia

Minyak hitam untuk skuter ni ada special untuk skuter sahaja. Tengok pada label botol minyak hitam tersebut kesesuaian untuk motor apa.

Minyak gear pula memang pakai untuk skuter je, dalam banyak-banyak motor, skuter saja yang ada minyak gear.

2.Belting

New Belting Motor Scooter Yamaha Ego / Nouvo / Ego S / Nouvo S ...

Belting ni yang membuat roda skuter anda berputar. Belting ni elok servis setiap 20000km, kalau ikut kiraan bulan maknanya dalam 6 bulan sekali. Kena la tengok juga belting.

3.Bateri

Ahmad Battery Service ,Battery Delivery: BATERI-MOTOR

Bateri ni antara komponen penting juga, skuter kan tekan tak perlu nak kick start sebab ada button start dekat handle tu. Jadi kerja mudah start je pulas terus jalan. Penggunaan button start ni antara punca bateri skuter cepat habis. Nak-nak bagi mereka yang memang guna skuter untuk kegunaan harian, pergi kerja, pergi pasar.

CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )