Ini cara masak daging supaya kekal ‘juicy’ dan tidak kering

Ini cara masak daging supaya kekal ‘juicy’ dan tidak kering

Petua ini dikongsi oleh pensyarah ini, seorang ahli kimia yang suka memasak dan selalu mengulas berkenaan masakan di facebooknya. Beliau menulis:

Siapa biasa buat macam ini? 👇🏻

Caranya:

Rebus daging. Setelah daging masak, keluarkan dan masukkan terus dalam besen/ bekas yang telah diisi dengan air sejuk (tambah ais batu lagi bagus). Pastikan air betul-betul sejuk dan daging tenggelam atau boleh balik-balikkan daging tadi.

Tujuannya:

Apabila daging dikeluarkan daripada air rebusan, ianya akan menjadi kering. Ini kerana suhu yang panas pada daging akan menyebabkan air dalam struktur daging tersejat keluar menjadi wap. Kehilangan air dalam struktur daging akan menyebabkan isi daging menjadi kering.

Maka dengan memasukkan daging terus ke dalam air sejuk boleh memberhentikan proses penyejatan air dalam daging. Ini akan membolehkan isi daging tidak kering dan lebih berjus.

Teknik sama boleh diaplikasikan untuk daging ayam, isi kerang, sayur… Ayam Hainan yang keakan ber’jelly’ di kulitnya adalah disebabkan oleh teknik ini.

Dan teknik ini sesuai untuk masakan jenis yang kurang kuah dan daging dimasak semula. Contoh masak sos tiram, tumis halia, kunyit, paprik, steam…

Tips: sayur seperti kacang panjang yang direbus seketika (untuk dijadikan ulam) dan direndam dalam air sejuk akan menghasilkan warna sayur yang lebih cantik dan hijau. Teksturnya juga lebih berjus.

Selamat mencuba!

Dikongsi di FB oleh Dr Fatimah Salim

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )